Modern kori világjáró vadítóan stílusos köntösben - Teszt: Ducati Multistrada 1260 Enduro

2016-ban mutatta be a Ducati a Multistrada Enduro modelljét, amivel belépett a manapság oly népszerű túra-enduro motorok piacára. Az azóta eltelt időszak tapasztalatait Bologna-ban összegyűjtötték, és a fejlesztés során felhasználták, hogy a 2019-es évre egy igazán ütős csomagot tudjanak a vásárlók elé tárni. 
A sajtótájékoztató színhelyéül a Firenzében található Nipozzano kastélyt választották, első este itt szembesülhettünk mindannyian azzal, hogy a Ducati mérnökei igazán nem spóroltak a munkaórákkal amikor faragták az Enduro-t.

 

Talán az egyik legfontosabb újítás az erőforrással kapcsolatos, ugyanis ennél a modellnél is csatasorba állították a Multistrada 1260-ban és 1260 S-ben megismert, 1262 ccm-es, 158LE (@9.500 RPM) teljesítményű Testastretta DVT erőforrást. A cél egyértelműen az alsó-közép tartomány erősítése volt, aminek köszönhetően a maximális forgatónyomaték (128 Nm@7.500 RPM) 85%-a már 3.500-as percenkénti fordulattól a rendelkezésünkre áll. A tulajdonosoktól begyűjtöt adatokat felhasználva igyekeztek abban a fordulatszám tartományban erősíteni a motort, ahol azt a legtöbben használják. Az új erőforrás szervizigénye meglepően alacsony, mindössze 15.000 km-ként (vagy évente) kell olajcserére vinnünk, illetve az úgymond nagyszervizt (Desmo Service) is pusztán 30.000 km után igényli a technika.

 

 

 

 

Új motorhoz jár az új elektronikai csomag az újratervezett, könnyen kezelhető menürendszerrel, Bosch kanyar ABS-szel, kanyar fényszórókkal DCL (Ducati Cornering Lights), visszagurulásgátlóval (VHC - Vehicle Hold Control) és a mára már nélkülözhetetlen fel és le egyaránt nagyszerűen dolgozó gyorsváltóval (DQS - Ducati Quick Shift).  A modell futóművét egyaránt tovább fejlesztették, így benne már a DSS (Ducati Skyhook Suspension) Evolution rendszer kapott helyet, ami nevéhez híven számos szenzor értékét felhasználva dolgozik azon, hogy a felejthetetlen élményeket maximális komfortban élvezhessük. 

Az este előrehaladtával egyértelművé vált, hogy a Ducati mérnökei az erőforrás és az elektronika újításán kívül komoly figyelmet fordítottak arra, hogy a motor kezelhetősége még könnyebb és még jobb legyen. Vajon sikerült nekik?

A második nap reggelén amint lehetett felöltözve a motorokhoz siettünk, ahol két csoportra osztottak minket. A tesztelő csapat egyik fele az utcai tesztre felkészített, Touratech doboz szettel és Pirelli Scorpion Trail II gumival szerelt, Sand színű motorral foghatott neki a 140 km kanyarvadászatnak az Appeninek szerpentinjein, míg a másik fele egy terep használatra előkészített, doboz rendszer nélküli, Pirelli Scoprion Rally gumival ellátott motorral vághatott neki a nagyjából 40 km hosszúságú !off-road! szakasznak.

Én az utcára előkészített, feldobozolt motorral kezdtem el a napot. Ahogy elhelyezkedtem a Multistrada nyergében szinte azonnal érezhető volt, hogy lényegesen megváltozott, sokkal kompatktabbnak tűnt.  Egyáltalán nem érződött akkorának mint amekkora valójában, köszönhető ez annak, hogy elöl-hátul 15 mm-rel csökkentették a rugóutat, 30 mm-rel lejjebb vitték a kormányt és 10 mm-rel a lábtartót. Korábban volt szerencsém 8-900 km-t motorozni az előd 1200-es Enduroval, ami alkalmanként (felpakolva csomagokkal és utassal) igazán "nehéz" helyzeteket okozott, egyszerűen nehezen tudtam megtartani. Valószínűleg nem én voltam az egyetlen ember aki hasonló nehézségekkel küzdött, ezért a Ducati az 1260-as Enduro-nál különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy egy olyan világutazó is könnyen elbírja vele a csomagokat és az utasát, aki nem rendelkezik kimondottan nagy testmagassággal. Ez egyértelműen sikerült is, a standard ülésen ülve is sokkal könnyebbnek érződik a motor és jobban le is ér a lábam. Igazán hasznos funkciónak tartom továbbá az emelkedőn elindulást segítő rendszert, aminek köszönhetően egy hegyi úton 3 dobozzal és utassal is lényegesen könnyebben térhetünk vissza a közlekedésbe mint korábban.

A motorkerékpár elektronikáját ( Ducati Wheelie Control (DWC), Bosch kanyar ABS és tempomat, 4 féle Riding Mode (Sport, Touring, Urban és Enduro) Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution futómű rendszer) az Inertial Measurement Unit (IMU)-n keresztül egyszerűen és könnyen vezérelhetjük.

Az Enduro sorozat újdonságaként, kelt életre előttem az új, teljesen kulcs nélküli (KeyLess) Human Machine Interface (HMI) részét képező 5" átmérőjű színes TFT kijelző, amit a kormány bal oldalán elhelyezett kapcsolókkal kezelhetünk. A korábbi 1260-as modelleken bemutatkozott menürendszer tárul itt is elénk, amit így még könnyebben irányíthatunk, könnyebben szabhatjuk személyre a motorunk. Alap esetben 4 előre megadott beállítás csomagot választhatunk (Sport, Touring, Urban, Enduro), ezeknél a Ducati mérnökei a legtöbb ember igényeinek megfelelően határozták meg a beállításokat, amiken azonban ha kedvünk tartja szabadon, ízlésünknek megfelelően állíthatunk.

 

Mindannyian Touring mode-ba kapcsolt motorokkal kezdtünk neki a kanyarvadászatnak, ami valószínűleg gyakori választása lesz az utcán motorozó Multistrada 1260 Enduro tulajdonosoknak. Ebben a módban maximális teljesítmény a miénk marad, mialatt a futómű figyel arra, hogy a lehető legnagyobb kényelmeben élvezhessük az utat. A kanyar ABS funkcióval rendelkező kombinált fékrendszer, a DTC-vel és a DWC-vel karöltve pedig vigyázz arra, hogy végig maximális biztonságban legyünk.

Már az első méterek alatt érezhető volt a változtatások jótékony hatása. Az új erőforrás érezhetően jobban teljesített az alsó és a középső fordulatszám tartományban, ha kedvem tartotta akár vehettem a kanyarokat egymás után, ugyanabban a fokozatban. Többször leengedtem a fordulatszámot 2.000 ford/perc alá és ott újra gázt adva gyorsítottam ki, az új Enduro zokszó nélkül szedte a lábát, a gyorsváltóval pedig végig hiba nélkül, élvezetesen kapcsolgattam fel&le. Ez is bizonyítja, hogy Davide Previtera és csapata nagyszerű munkát végzett az erőforrás fejlesztése során. 


A DRE instruktorai többször vezettek minket olyan útszakaszokra ahol nem volt hibátlan az aszfalt minősége, így vizsgázhatott alattunk az Enduro új futóműve, ami nagyszerűen teszi a dolgát és minden körülmények között biztosítja a lehető legnagyobb komfortot. Különösen rossz útviszonyok között, nagy tempónál is végig stabil és pontos maradt. 

Nagyszerű lépés volt a Ducati mérnökeitől, hogy lejjebb vitték a motor súlypontját és ezzel szinte új dimenzióba helyezték a kezelhetőségét, így igazán könnyű volt egyik kanyarból a másikba terelni a feldobozolt nagytúrázót. A számos módosítás hatásaként már szinte az első percek után magabiztosan lehet motorozni a Multistrada-val. 
Azoknak pedig akik folyton adrenalinra szomjaznak, nincs más dolguk mint átváltani SPORT mode-ba és azonnal érezni fogják mit is jelent pontosan a "Ducati vad oldala" (#TheWildSideOfDucati). 

 

"A kaland ott kezdődik ahol az út véget ér."

 

Szinte észre sem vettük és már magunk mögött is hagytuk a délelőttre tervezett 140 km-es szakaszt, gyorsan ebédeltünk és amilyen gyorsan csak lehetett felsorakoztunk a Scorpion Rally-val szerelt Ducati Red színű motorok mellé, amiket Beppe Gualini vezetése alatt próbálhattunk ki a Ducati Riding Experience (DRE) Enduro Academy parkjában.

 

Beppe Gualini a DRE egyedülálló múlttal rendelkező, meghatározó személyisége.  65 Africa rally (számos Párizs-Dakar rally) résztvevője, aki még a GPS korszaka előtt kezdte a versenyzést. 

 

Ezek a motorok egytől-egyig a várható körülményeknek megfelelően Enduro mode-ba kapcsolva vártak ránk. Az Enduro mode aktiválásával számos paraméterünk megváltozik a motoron: A maximális teljesítmény (a még így is bőséges) 100 LE-re csökken; aktiválódik a futómű off-road beállítása; a kipörgésgátló és az ABS érzékenysége minimálisra csökken és deaktiválódik a kanyar ABS funkció.

 

Elvárásaimnak megfelelően az új 1260 Enduro hasonlóan jól vizsgázott off-road körülmények között is, méreteihez képest nagyon kezesen viselkedett, együtt gond nélkül küzdöttük le a sarat, faágakat és minden egyébb finomságot ami egy ilyen kis kaland alkalmával az utunkba kerülhet. A teszt előtt tartottam tőle, hogy a 30 mm-rel lejjebb helyezett kormány okoz majd némi kényelmetlenséget, de viszonylag gond nélkül megtaláltam rajta álló helyzetben is a nekem megfelelő neutrális pozíciót. A Ducati szakembereitől megtudtam, hogy azok akiknek ez nem menne ilyen könnyen, elérhető lesz majd gyári kormánymagasító a kiegészítők között, valamint dolgozni fognak egy erősített kézvédőn, ami extrém off-road használat során igazán jó szolgálatot tehet majd.

Negatívumként csak néhány apróság az amit fel tudnék hozni (mint a csak extraként rendelhető guminyomás ellenörző rendszer és az utcai használathoz nagyszerű, de az off-road használattal kevésbé kompatibilis, kézvédőbe épített, automatán kikapcsolódó irányjelző).

Ezekkel az apróságokkal együtt azonban a Ducatinak 2019-re sikerült összehoznia fennállása óta eddigi legjobb túra-enduro motorját, amivel gondtalanul és élvezetesen kalandozhatunk a világban keresztül-kasul utcán és terepen egyaránt!

Nem vették fél vállról a "Kaland faktort" a Ducati berkein belül, a motorhoz több stílusos és hasznos ruhát, valamint kiegészítőt kínálnak, íme néhány példa:

                     

 

Te készen állsz a Kalandra? 

#Ducati #DucatiMagyarország #Ducati2019 #DucatiPremiere #dwp2019 #Multistrada1260Enduro #Multistrada #BeyondBoundaries #TheWildSideOfDucati #FullGas #Touratech #TouratechHungary

További információ:  Ducati Magyarország
                               http://www.ducatidibosco.hu/
                               info@ducati-motor.hu
                               +36204628899

Szöveg: Miatta János

Képek: Ducati Motor Holding

Műszaki Adatok:

Motor

Típus 90°-os L kéthengeres, hengerenként 4 szelepes Testastretta DVT Desmodromic Variable Timing, (Dual Spark) dupla gyújtó gyertyás, folyadékhűtéses

Hengerűrtartalom 1262 cm3

Furat és löket 106 x 71.5 mm

Kompressziós arány 13 : 1

Teljesítmény 116,2 kw -158 LE @ 9500 ford./perc

Nyomaték 129,5 Nm @ 7500 ford / perc

Befecskendezés Bosch elektronikus befecskendező,  eliptikus 56 mm torok Ride-by-Wire rendszerrel

Kipufogó 2-1 rendszer beépített katalizátorral és 2 lambdasondával, rozsdamentes dobbal

Emisszió EURO 4

 

Váltómű

Típus 6 sebességes

Első Első Egyenes fogazású kerekek, arány: 1.84:1

Hátsó Lánc, elöl 15 fogszámú, hátul 43 fogszámú lánckerék

Kuplung: Nedves (olajos) könnyűfém házas, csúszó kuplung, hidraulikus munkahengerrel.

 

Adatok

Első felfüggesztés:  48 mm-es fordított, teljesen állítható elektronikus Ducati Skyhook Suspension (DSS)

Első fék: 2 x 320 mm-es tárcsa, radiális rögzítésű monoblock Brembo  4 dugattyús féknyereg Bosch kanyar ABS

Első kerék: Tömlő nélküli küllős könnyűfém, 3.00 x 19

Első gumiabroncs: Pirelli Scopion Trail II 120/70 ZR19, opcióként Pirelli Scorpion Rally 120/70 ZR19

Hátsó felfüggesztés: Teljesen állítható elektronikus Ducati Skyhook Suspension (DSS),  alumínium lengővilla

Hátsó fék: 265 mm-es tárcsa, 2 dugattyús féknyereg Bosch kanyar ABS

Hátsó kerék: Tömlő nélküli küllős könnyűfém, 4.5 x 17

Hátsó gumiabroncs: Pirelli Scorpion Trail II 170/60 ZR17, opcióként Pirelli Scorpion Rally 170/60 ZR17

Üzemanyagtank: 30 liter 

Saját (száraz) tömeg: 225kg

Ülés magasság: 860 mm ( opcionális üléssel 840 vagy 880 mm )

Egyéb

Felszereltség: TFT 5" multifunkciós műszerfal:Sebességmérő, fordulatszámmérő, fényszóró, irányjelző visszajelző, olajnyomás, üzemanyagszint, üresjárati és vízhőfok vészvisszajelző, akku. állapot, szerviz intervallum, immobiliser visszajelző, fedélzeti számítógép, DDA rendszerrel, DSP (Ducati Safety Pack ABS 9ME+DTC), VHC system, LED kanyarkövető fényszóró, Kezelőszervek háttérvilágítással,  Multimedia rendszer Bluetooth kapcsolattal. Opcionális guminyomás kijelző és riasztó

Garancia: 2 év km megkötés nélkül

Verzió: Kétüléses

Színvariációk: Homok, piros