Travel Event Hungary 2016

A korábbi két eseménnyel ellentétben idén nem a tesztmotorozásra, a kiállításra és az előadásokra, hanem magára a motorozásra és a laza hangulatra helyeztük a hangsúlyt. A korábbiakkal ellentétben nem is két, hanem csak egy naposra tervezett esemény így is, vagy talán így még inkább megmozgatta hazánk kalandmotorozás iránt érdeklődő kemény magját.
Nagyon örültünk, hogy a csupán opcióként meghirdetett pénteki érkezés lehetőségével a résztvevők több mint fele élt, így már péntek délben állt az első sátor a Full-Gas üzlet melletti kempingnek kinevezett telken.
Péntek estére állt a tábori konyha, ahol a Picigurman csapat rögtön füstre tette a másnap reggelire szánt gyönyörű húsokat, hogy aztán majd’ 10-12 órányi hő- és füstkezelés után olyan szendvics legyen belőle, amilyet eddig csak a TV-ben láttunk, vagy még ott sem! Non plus ultra! Aki ezt kihagyta, az nagyon bánhatja, mert ilyen kulináris élményben csak kivételes alkalmakkor részesülhetünk.
A sokasodó sátraktól sötétedésre a placc kemping formát öltött, a tábortűz pedig tovább fokozta a kalandmotoros hangulatot.

 
 


A kezdetben limitált számú résztvevővel tervezett terep túráinkra a vártnál jóval többen jelentkeztek, így átterveztük a programot és végül két nagy csoportot, egy kezdőt és egy haladót hirdettünk meg, létszám korlát nélkül. Ezzel az egész koncepció is jelentősen változott, a hangsúly a lendületesebb motorozásról áttevődött a közösségi élményre de ezt reméljük nem bánta senki. 
A nap regisztrációval kezdődött, ahol minden előzetesen nevező gördülékenyen átvehette a rajtcsomagját, ami részvételre és a vacsorára jogosító karszalagot, a MOTOzin magazin egy számát, ebéd csomagot, az esemény matricáját és pólóját, valamint egy ráadás ajándék matricát tartalmazott. A nevezés után a már említett barbecue sült-húsos szendviccsel lehetett felkészülni a túra kihívásaira. A lazára tervezett program lehetővé tette, hogy egy egészséges késés után kezdjük meg a túra előtti megbeszéléseket csoportonként.

     


Tisztában vagyunk vele, hogy ilyen résztvevő szám mellett csak lassan lehet haladni, ezért mindenkit igyekeztünk türelemre hangolni.  Ez így egy aktív közösségi program, ahol bele lehet kóstolni a terepezésbe, a tapasztaltak pedig új környezetben, jó társaságban gyakorolhattak ezen a napon.
A haladó csoport terepes tapasztalattal rendelkező résztvevői, több mint harmincan, terep mintás abronccsal felszerelt kalandmotorokon vágtak neki a somogyi domboknak. A túrát Erdős Tamás a Full-Gas tulajdonosa vezette, Touratech demo R1200GS-sel, a záró kísérő Nyári Krisztián (Touratech Budapest) Hellas Rally-t megjárt, nem kevésbé gazdagon felszerelt R1200GS Adventure-e nyergében, míg a mezőnybe olvadó belső ellenség segítség szerepében leggyorsabb terepmotoros kollégánk Solymosi Attila egy BMW G450X Rally nyergében vágott neki az útnak.

   


A kezdő csoport ötven főt meghaladó létszámmal indult. A résztvevők jellemzően lelkes, de kevés terepes tapasztalattal rendelkező motorosok, terepre kevésbé alkalmas gumival felszerelt motorokon.  A kezdő és záró motor előző generációs BMW R1200GS Adventure, utcai gumikon, valamint két DRZ400S a mezőnyben segített az esetleges nehézségek leküzdésében. A motorokon Bukovics Tamás, Gehringer Gábor, szervizvezetők és Tóth Kornél szerelő kolléga és túravezetőként Horváth Ákos foglalt helyet.
Az útvonalakat úgy jelöltük ki, hogy lehetőleg minél több jellegzetes off-road szituációt tartalmazzanak, így mentünk homokban, porban, murván, erdei úton, tarlón, füvön és helyenként sárban is. A frissítő állomást egy már korábban is ismert és kedvelt helyszínen a somogyvámosi Pusztatoronynál iktattuk a programba. Itt kellemes környezetben, kellően elfáradva lehetett elfogyasztani a Travellunch-ot.

   

 

A nap második felében a délelőtt megszerzett rutin ellenére is elég sok kisebb esés, eldőlés volt a csapatokban, ami ilyenkor már foghatunk a fáradtságra. A nagy meleg, a por és a létszám jelentette nehézségek miatt a körülbelül 150 km-es útvonal teljesítése láthatóan mindenkit megterhelt, így Balatonboglárra visszaérve gyorsan telt a becsületkassza és fogyott a hideg sör. A csapat nagy része még vacsora előtt beiktatott egy fürdést a Balatonban, hogy aztán teljesen felfrissülve várhassa a barbecue tálat és az esti lazulást. Ha itt voltál, köszönjük neked is a jó társaságot, ha nem, jövőre ne hagyd ki!

szöveg: Horváth Ákos

 Vagányi Ádám Travel Event-en készült videója: